Pojmenoval typ pánve, který by se nikdy neměl kupovat do domácnosti.Pokud tento zákaz nedodržíte, následky mohou být velmi hrozivé.
Postgraduální studenti chemie na Pekingské zemědělské univerzitě provedli pokus a vyzkoušeli, jak se mění hmotnost teflonu při vystavení vysokým teplotám.Význam je takový, že když se hmotnost teflonu, zmenšuje, znamená to proces rozkladu.Ukázalo se, že při teplotě 350 stupňů se hmotnost teflonu zmenšila o 0,05 gramu.
Jak víte, nyní oblíbené nepřilnavé pánve jsou potaženy teflonem.Pokud není pánev správně udržována, mohou se do těla s jídlem dostat nebezpečné látky, které vyvolávají rozedmu plic (rozšíření plicních sklípků).
Samozřejmě, že nikdo při vaření nepoužívá teplotu 350 stupňů, ale preventivní opatření nemohou uškodit.Především byste neměli nechávat prázdnou pánev dlouho rozehřátou.Za druhé byste neměli používat plastové a tím spíše železné špachtle – mohou uvolňovat toxiny.
Pokud má pánev praskliny, škrábance, povlak se začíná odlupovat – okamžitě ji vyhoďte do koše.Teflon se vám dostane do těla a pak se problémům nevyhnete.Tato rada platí pro jakékoli nádobí s nepřilnavým povrchem.Takové pánve lze používat maximálně 2-3 roky, a to za předpokladu, že na nich nejsou žádné závady, píše ‚Dr. Peter‘.
Dříve toxikolog Michail Kutušov také vyzval, abyste nekupovali teflonové pánve.