Starý chléb je produkt, kterého se mnoho lidí narychlo zbavuje, aniž by si uvědomili, kolik užitečného z něj lze vytěžit.Správným využitím starého chleba však můžete ušetřit peníze, připravit chutné pokrmy a dokonce vypěstovat luxusní rostliny.
Naše babičky si byly všech těchto úžasných vlastností starého chleba dobře vědomy a často ho v domácnosti používaly.Vzpomeňme si na jejich moudré rady a podrobně se zamysleme nad tím, jak lze starý chléb využít nejrůznějšími způsoby.
Zaprvé je skvělý pro uchování jiných potravin v lednici.Vložte plátek strouhanky do nádoby s ovocem nebo zeleninou a ta pohltí přebytečnou vlhkost, aniž by se zkazila.Stačí chléb denně vyměňovat.
Za druhé, zatuchlý plátek pomůže zbavit se nepříjemného zápachu spáleného jídla.Vložte plátek do hrnce s připálenou rýží nebo bramborami, přikryjte pokličkou – a za 10 minut bude jídlo jako nové! Můžete také nasáknout přebytečný tuk z povrchu polévky.
Za třetí ji lze použít k drhnutí odolné špíny a nečistot tam, kde nelze použít tvrdé houbičky.Stačí strouhankou potřít a jakákoli skvrna zmizí.
Za čtvrté, výborný domácí kvas se získá z plátků starého chleba opečených v troubě.Zalijte je vodou, cukrem a droždím a za pár dní je kvas hotový!
Za páté, když do ztuhlého cukru vložíte prošlé kvasnice, za pár dní opět změknou a zkřehnou.
Za šesté, strouhanku lze vyrobit také ze starého chleba.Nakrájejte ji a rozmělněte mixérem nebo mlýnkem na maso na požadovanou konzistenci.
Za sedmé, zatuchlina je výborná vyčistěte mlýnek od nečistot a přebytečných pachů vhozením a rozemletím malých kousků.Tento postup by se měl opakovat nejlépe jednou za měsíc.
Za osmé, je to vynikající organické hnojivo pro pokojové a zahradní rostliny , zejména ve formě chlebového nálevu.
Jak vidíte, starý prošlý chléb lze využít mnoha způsoby!